Linux ile FE Geliştirme Ortamı Üzerine

Erdem Uslu
4 min readFeb 29, 2020

İş yerinde geliştirme ortamı için macOS tercih ediyoruz. Öznel bir değerlendirme olmakla birlikte birçok yönden daha rahat bir kullanım ortamı sağladığını söyleyebilirim. Ancak Linux ile de benzer rahatlığı yakalamak çok da imkansız değil. Hatta kimi noktalarda daha kullanışlı bir ortam oluşturabilmek de mümkün. Kişisel tercih olarak, hem mali olarak çok daha uygun olması hem de gerektiği zaman oyunlar için de uygun ortam oluşturabilme esnekliğinden ötürü, uzun zamandır Linux ile geliştirme yapmaktayım. Dolayısıyla kendim için olabildiğince esnek ve estetik bir geliştirme ortamı oluşturabildim.

Linux’un özellikle estetik ve kullanılabilirlik açısından sağladığı çeşitlilik öyle fazla ki, kimi zaman fazlaya kaçan denemelerden yorulmuş olarak bulabiliyorsunuz kendinizi. Masaüstü ortamı, dosya yöneticisi, ikon temaları derken günlerinizi harcamak mümkün. Bu tamamen sizin ne istediğinize ve kendinizi nasıl motive edeceğinize bağlı. Kimi çok daha az arayüz barındıran kullanımları tercih etmekle birlikte kimi ise işlerini olabildiğince arayüz üzerinden halletmeyi tercih ediyor.

Hangi Linux Distrosu?

Belki de cevabını vermesi hem en zor hem de en kolay sorulardan biri. Hemen hemen her linux distrosu, birbiriyle benzer işlemleri yapmakta. İstediğiniz masaüstü ortamını istediğiniz distroya yükleyerek kullanıcı deneyimini benzer şekilde yaşayabilirsiniz. Donanım uyumluluğu, çok daha az hata barındırması, geliştirmesini destekleyenlerin gücü, kullanıcı topluluğunun büyük olması gibi sebepler ise o distroyu diğerlerinden ayıran detaylar olarak görülebilir. Bu konuda çok fazla deneyim sahibi olmamakla birlikte, ubuntu/debian temelli dağıtımlarla biraz daha fazla rahat ettiğimi söyleyebilirim. Biraz araştırma yaptığınızda ise, Arch Linux tabanlı distroların da çok fazla övüldüğünü görebilirsiniz. Benim tercih ettiğim distro ise elementary os. “Dark” temayla birlikte çok hoş bir görünüme kavuştuğunu söyleyebilirim.

Elementary OS’debu temayı aktif edebilmeniz için elementary-tweaks tool’u kurmanız ve ayarlardan “Prefer Dark Variant” özelliğini aktif etmeniz gerekiyor.

Uygulamalar

Tilix + zsh

Terminal olarak Tilix’i tercih ediyorum. Bunun en büyük sebeplerinden biri de “split horizantal/vertical” gibi özellikleri en iyi şekilde sunması ve tema desteği.

Kısayollarda birkaç düzenleme ile birlikte istediğim rahatlığı kolaylıkla yakalayabiliyorum.

Firefox + Chrome

Bu konuda özellikle chromium tabanlı çok fazla alternatif olmakla birlikte ana tarayıcı olarak Firefox tercih ediyorum. Chrome’u ise hem test amaçlı hem de developer tools’unu kullanmak için tercih ettiğim zamanlar oluyor.

VS Code

Editör olarak VS Code tercih ediyorum. Webstorm gibi kuvvetli bir ide’ye göre tercih etmemin sebebi daha fazla özelleştirilebilir olması diyebilirim.

Robo 3T + Postman

Veritabanı yönetimi için Robomongo’nun ücretsiz sürümü olan Robo 3T, api geliştirmesi ve rotaları görüntelemek için de Postman tercih ediyorum.

Snapcraft

Linux ortamında birçok uygulamayı kolaylıkla kurabilmek için oluşturulmuş alternatif mağaza. Ücretli ve ücretsiz birçok uygulamayı bünyesinde barındırıyor. Vscode, Spotify, Slack, Telegram gibi uygulamaları kolay bir şekilde kurabilmek için harika bir deneyim sunuyor.

Not: Ben bu tarz uygulamalar için snap kullanırken nodejs, golang ya da mongodb gibi paketlerin kurulumu için ilgili paketlerin kendi sitelerinde anlattıkları aşamaları baz alıyorum.

SimpleNote

Markdown desteği, arayüzünün estetik ve kullanışlı olması ile Simplenote diğer uygulamaların önüne geçiyor.

Dimmer

Harici monitörün ekran parlaklığını ayarlayabilmenizi sağlayan çok basit bir arayüzle birlikte gelen kullanışlı bir uygulama. Uygulamaya github üzerinden erişebilirsiniz.

Screen Recorder, Reco & Flameshot

Ekran görüntüsünü gif ya da video olarak kaydetmek için Screen Recorder, Ekran görüntüsünü png olarak almak için Flameshot ve ses kaydı için de Reco uygulamalarını tercih ediyorum.

Cerebro

macOS ortamında çalışan Alfred benzeri, üretkenliğinizi artıran bir uygulama. Hesap makinesi, uygulama arama gibi özelliklere çok daha hızlı bir şekilde erişmenizi sağlıyor.

Düzenleme: Şu an Ulauncher’ı tercih etmekteyim.

Sonuç

Tüm bu uygulamalarla birlikte masaüstü ortamını da kendi istediğiniz şekilde biçimlendirtikten sonra, geriye kalan tek zorlayıcı nokta klavye düzenine alışmak kalıyor. Çok da zor olmayan tüm bu alışma süreçlerinden sonra ise macOS deneyimine oldukça yakın, belki de daha iyi bir geliştirme ortamı oluşturabiliyorsunuz.

--

--